Tunatazama - Community Monitors

Living with Mines

This article was written by Brenda

Alles was mooi eers in Schongezicht eerste ons het alles gehad wat nodig was. Die naam van die myn is Benicon, is dit geleë in Witbank

Voordat die myne begin in ons gebied, ons het ‘n goeie lewe.Ons lewens waar nie in gevaar as gevolg van die mynbedrywighede.Ons het ‘n kliniek, ‘n park en ‘n slaghuis.ons het ‘n klein pragtige plek dat ons almal liefgehad. Ons die inwoners van Schoongezicht, het ons weet niks, daar het ons geen waarskuwing teken, maar alles begin met die ongenooide myne. Ons gebied is in die bedel van 1990 verander in die mynbou-veld. Die myne het met baie beloftes, het hulle belowe gemeenskappe goeie lewe, werk, straat en ontspanning sentrum. Ons het nie geweet iets oor die gesondheid gevolge.

Hulle het nie geweet iets oor mynboubedrywighede, ons gevang deur verrassing toe ons sien wolk van stof waai in ons huis, ons groot houe van skietwerk hoor, ons huise begin om te kraak. Die inwoners begin elke vrae te vra, maar met geen antwoorde nie, ons het ‘n besluit om te gaan na die myne en vra hulle.
Een dag het ons na die myne, ons vra hulle wat hulle doen in ons gemeenskappe. Kon hulle dit vernietig ons lewens en in ons dorp en ons vra hulle oor die plan om die gemors wat hulle geskape het, in ons gemeenskappe op te los. ons het baie probleme in ons gemeenskappe as gevolg van die myn, maar hulle is nie ons belowe niks, ons wil om te weet wat hul plan. Dit het nou al vir 22 jaar, het ons nog steeds dont weet hoe lank dit gaan hou nie. Thegovernment is meer verantwoording aan die myne as gemeenskappe.

Ek wens die myn nie sou bestaan. Mense waar lewende wel. Ons het gehoop dat the myn sal ons ryk maak. Maar het ons meer armers, siekes en wekloos. my groot probleem is wat die regering gaan doen, want is nie soos hulle nie weet wat besig is om te gebeur. myne vir ons besluit waar om te bly, die gehalte van die lug wat ons moet asem, die gehalte van die water wat ons drink en die land moet ons bly.Die gedra soos ‘n regerende party.